ВНИМАНИЕ: Се јавуваат симптоми кои наликуваат на грип, но всушност не се работи за тоа заболување…?!


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Овие денови во домовите за здравје се јавуваат луѓе со симптоми слични на грип, но всушност не се работи за тоа. Здравствени работници од регионот велат дека се јавуваат луѓе со стомачни тегоби и дека лини на стомачен грип, но дека тоа не е тој вирус.

„Пациентите се јавуваат поради дијареа, мачнини, повраќање, затнат нос. Меѓутоа, предизвикувачи се аденовирусите кои се слични на грип, но тоа апсолутно не е грип, бидејќи него го предизвикуваат вирусните инфлуенци“.

Се смета дека најзагрозени се луѓето во средни години кои се во колективи и деца.

Докторката појасни дека аденовирусите можат да бидат активни и од две до три недели, и дека е најважно човекот самиот себеси да си помогне.

„Во текот на дијареата, тој прв ден не смее ни случајно да се земе лек кој делува симптоматски да ја прекине дијареата“, велат здравствените работници.