Влажните соништа се нормални. Еве зошто се случуваат

Влажните соништа се нормални. Еве зошто се случуваат

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Влажен сон, или ноќна емисија, е кога мажјакот ослободува сперма (течноста што содржи сперма) или женскиот оргазам и ослободува вагинални течности додека спие. Некои луѓе се будат во тој процес, но други спијат преку него. Ноќната емисија често е резултат на сексуален сон, но не секогаш.

Ако некогаш сте доживеале влажен сон, тогаш сте во добро друштво. Милиони луѓе имале влажни соништа – тие се сосема нормални и здрави.

Кој добива влажни соништа?

Додека многу луѓе ги поврзуваат влажните соништа со тинејџерите, ноќните влажни соништа може да му се случат на секого. Истражувањата сугерираат дека 66-85% од мажите и речиси половина од жените имале влажни соништа во одреден момент. Од овие жени, некои дури и доживеале влажни соништа пред 13-годишна возраст, а многу од нив доживуваат влажни соништа неколку пати во година.

Имајте на ум дека има помалку истражувања за влажните соништа кај жените отколку кај мажите, а на мажите можеби им е полесно да ги идентификуваат влажните соништа бидејќи имаат повеќе физички докази: сперма. Само 10% од женките ејакулираат (исфрлаат течност) за време на оргазмот, дури и кога се будни.

Бидејќи ноќните влажни соништа на мажите се поочигледни, многу истражувачи ги дефинираат нивните соништа полабаво од женските. Жената мора да се разбуди среде оргазам за нивното искуство да се смета за влажен сон – мажот не. Ова можеби е една од причините зошто повеќе мажи известуваат за влажни соништа отколку жени.

Влажните соништа обично започнуваат за време на пубертетот. Додека влажните соништа се почести кај тинејџерите, многу луѓе продолжуваат да ги доживуваат во текот на животот. Дури и возрасните во брак пријавиле влажни соништа.

Телото на секого е различно, па без разлика на вашата возраст или пол, сосема е нормално ако редовно доживувате влажни соништа – или воопшто не.

Што предизвикува влажни соништа?

Влажните соништа можат да бидат збунувачки, особено ако се нови за вас. Постојат неколку фактори кои можат да придонесат за ноќните емисии.

РЕМ сон

Кога спиеме, нашите тела минуваат низ различни фази, вклучително и РЕМ (брзо движење на очите) спиење. За време на РЕМ спиењето – што е обично кога сонуваме – луѓето имаат тенденција да искусат генитална возбуда, побрзо дишење и зголемен пулс. Некои експерти веруваат дека тоа може да биде доволно за да предизвика ноќни емисии кај одредени луѓе.

Ова важи и за мажите и за жените. Иако процесот е поочигледен кај мажјаците – бидејќи може да им биде тешко да не го забележат „утринско дрво“ – женките доживуваат клиторална ерекција и вагинална натрупаност за време на РЕМ спиењето, дури и ако не го сфаќаат тоа.

Соништата

Како и кај оргазмите во будниот живот, многу влажни соништа се активирани од сексуална содржина. Сонувањето за секс е вообичаено – истражувањето од 2007 година покажа дека, без разлика на полот, 8% од соништата на луѓето вклучуваат сексуална активност, а од овие соништа, околу 4% резултирале со оргазам.

Дури и луѓето кои се сексуално активни можат да имаат еротски соништа и тоа не мора да значи дека не се сексуално задоволни во реалниот живот.

Интересно е тоа што некои луѓе пријавуваат ноќни емисии за време на соништата кои воопшто не вклучуваат никаква сексуална содржина, туку вклучуваат некоја друга форма на физиолошка стимулација, како што е одење во тоалет.

Хормони

Бидејќи влажните соништа обично започнуваат за време на пубертетот, природно е да се претпостави дека хормоните може да играат улога, а има некои докази кои сугерираат дека можеби е така. Една мала студија од 1998 година на адолесценти со одложен пубертет покажа дека момчињата имале повеќе ноќни емисии кога им била дадена умерена доза на тестостерон.

Изложеност на сексуална содржина во текот на денот

Студијата од 2020 година на 113 религиозни момчиња покажа дека оние кои гледале повеќе телевизија имаат тенденција да имаат повеќе ноќни емисии, така што е можно медиумите што ги консумирате во текот на денот да влијаат на вашите соништа.

Генитална стимулација додека спиете

Некои луѓе ги стимулираат гениталиите додека спијат – на пример, со постелнина или ќебиња – без да го сфатат тоа. Бидејќи протокот на крв може да ги направи гениталиите почувствителни за време на РЕМ спиењето, тоа може да доведе до влажни соништа. Поради притисокот што го врши врз вашите гениталии, спиењето на стомак исто така може да ги направи поверојатно влажните соништа.

Знаци на здрав пенис

Што да направите ако имате влажен сон. Нема многу што треба да направите откако ќе имате влажен сон. Се разбира, вашиот прв чекор е да се измиете. Можете да се истуширате ако имате време, но тоа не е строго неопходно – можете да го направите добро со сапун, вода и крпа или некои марамчиња.

Откако ќе се измиете, пресоблечете се во чиста облека и фрлете ја влажната облека во перење. Ако вашите постелнини се исто така влажни, не заборавајте да ги измиете и тие.

Можете ли да ги спречите влажни соништа?

Влажните соништа се многу чести и нема ништо од што да се срамите. Бидејќи тие се случуваат додека спиете, навистина не можете да направите многу за да ги спречите, но има некои чекори што можете да ги преземете за да ги намалите веројатноста.

Променете ги навиките за спиење: Спиењето на стомак е поврзано со сексуални соништа, па затоа е нешто што треба да го избегнувате доколку сакате да ги спречите ноќните емисии. Вие можеби ќе сакате да носите широка облека за да избегнете стимулирање на вашите гениталии.

Намалете го ТВ: Обидете се да гледате помалку телевизија и видете дали тоа има некакво влијание врз вашите соништа. За тоа ќе ви биде благодарно и вашето ментално и физичко здравје.

Луциден сон: Ако научите како да сонувате луцидни, можеби ќе можете да ги контролирате вашите соништа. Сепак, луцидното сонување може да биде незгодно за совладување, па дури и најискусните луцидни сонувачи обично не се во можност да ги контролираат сите свои соништа.

Имајте на ум дека не секоја ноќна емисија на почетокот е поврзана со сексуален сон, па дури и ако успеете да ги избегнете еротските соништа, тоа не гарантира дека нема да се будите со влажна фластера во долната облека секој момент и тогаш.

Некои луѓе добиваат помалку ноќни емисии кога почесто мастурбираат, а многу луѓе природно имаат помалку влажни соништа како што стареат.

Не постои сигурен начин да се избегнат влажните соништа. Ако сте загрижени да имате влажни соништа надвор од дома, понесете пресоблекување со себе, а можеби и крпа, крпа за перење или некои марамчиња.

Многу е веројатно дека многу од луѓето околу вас, исто така, доживеале влажни соништа во еден или друг момент, така што нема потреба да се чувствувате срам.

Брз преглед

Влажните соништа се нормално и здраво искуство за луѓе од сите возрасти и полови. За време на влажните соништа, мажјаците ослободуваат сперма, а женките доживуваат оргазам и ослободуваат вагинални течности. Ноќните емисии често – но не секогаш – се предизвикани од сексуални соништа.

Општо земено, сè што треба да направите по влажен сон е да се исчистите, да се пресоблечете и да ја измиете засегнатата облека или ќебиња. Нема ништо лошо во тоа да имате влажни соништа, но ако чувствувате дека вашите ноќни емисии се мешаат во вашиот живот, не би било лошо да разговарате со терапевт, советник или вашиот лекар.