Единствената вежба за рамнотежа која ви е потребна за мобилност како што стареете

Единствената вежба за рамнотежа која ви е потребна за мобилност како што стареете

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Во денешното општество, каде луѓето живеат подолго и подолго, одржувањето на здрав и активен начин на живот станува суштински за зачувување на квалитетот на животот во староста.

Еден од важните аспекти на здравјето што многумина често го занемаруваат е рамнотежата и мобилноста. Како што стареете, мускулите слабеат, зглобовите стануваат помалку флексибилни, а рамнотежата станува попредизвикувачки.

Одржувањето рамнотежа не е важно само за да се спречат повреди и падови, туку и да се зачува независноста и функционалноста на телото. За среќа, постојат голем број едноставни вежби и техники кои можат да помогнат во одржувањето на рамнотежата и мобилноста дури и додека стареете.

Една неодамнешна студија објавена во British Journal of Sports Medicine донесува интересни заклучоци за врската помеѓу рамнотежата и очекуваниот животен век. Според студијата на 1.700 учесници на возраст од 51 до 75 години, способноста да се балансира на една нога десет секунди е поврзана со подолг живот.

Научниците откриле дека учесниците во студијата кои не успеале да одржат рамнотежа имале 84% поголеми шанси да умрат во следните десет години. Фактот дека способноста за одржување рамнотежа се намалува со возраста укажува на поврзаност со различни здравствени проблеми како што се невродегенеративни болести, проблеми со коските и мускулите и кардиоваскуларни проблеми.

Резултатите од студијата ја истакнуваат важноста од одржување на општото здравје и физичката активност, како што се одење, јога и аеробни вежби, без оглед на возраста. Тие исто така ја нагласуваат важноста од одржување на мозочната активност, добар сон и контрола на крвниот притисок и холестеролот.

Способноста да се балансира на една нога по 60-тата година сугерира добро општо здравје, кое вклучува силни коски, издржливост, координација и мускулна сила и оптимално функционирање на невролошките процеси. Овие наоди ги поттикнуваат луѓето да се грижат за здравјето и активниот начин на живот, без оглед на возраста.

Вежба за рамнотежа: Статично стоење на едната нога

Започнете со стоење исправено, со стапалата паралелни едни со други. Подигнете ја малку едната нога така што петата ќе ја допре внатрешноста на другата нога, над или под коленото. Можете да го поставите стапалото на внатрешната страна на глуждот или бутот, во зависност од вашата рамнотежа.

Држете ги рацете кон вашите страни или пред вас за да ја одржите рамнотежата. Фокусирајте се на стабилизирање на вашето тело и одржување на рамнотежа на едната нога.

Држете ја оваа позиција онолку долго колку што можете, стремејќи се за 30 секунди до една минута или повеќе ако е можно. Повторете ја истата вежба на другата нога.

Оваа вежба помага да се зајакнат мускулите на нозете, трупот и зглобовите, кои се неопходни за одржување на рамнотежа и стабилност на телото.

Редовното правење на оваа вежба може да помогне во зајакнувањето на мускулите потребни за одржување на рамнотежа и намалување на ризикот од падови како што стареете.