Вака изгледа тестирањето на роботски кучиња од американската полиција (видео)


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Откако пошироката јавност неодамна дозна за тајно изведените тестови на високотехнолошко роботско куче од страна на американската полиција, со реакција и осуда се јавија организациите за граѓански права.

Откако државната полиција во Масачусетс објави видео-демонстрација на тест за роботско куче наречено Spot, Американската унија за граѓански слободи (ACLU) организира јавна расправа за Boston Dynamics за да открие колку долго полицијата користи ваков вид технологија.

ACLU дозна дека полициските роботски кучиња, способни да отвораат врати и да избегнуваат пречки, веќе биле користени за време на неколку нивни активности, пренесува The Independent.

„Владата честопати започнува да ја користи оваа технологија пред да може да реагираат социјалните, политичките или правните системи“, велат од ACLU.

„Итно ни треба поголема транспарентност од владините агенции, чија должност треба да биде да ја извести јавноста за нивните планови за тестирање и спроведување на нови технологии“, додава тој.

Според информациите добиени од ACLU од Boston Dynamics, државната полиција склучила договор со таа компанија, која се согласила да тестира роботско куче од 7 август до 5 ноември.

Но, полицијата соопшти дека таа го користела Spot само во два наврати.

„Државната полиција во Масачусетс со години користи роботи како помош во опасни ситуации. Бидејќи ние се стремиме кон континуиран развој во примената на новите технологии, неодамна ја комплетиравме програмата за роботи за тестирање во Boston Dynamics, позната како Spot. Одделот само два пати го користеше”, изјави директорот на државната полиција во Масачусетс, Дејв Прокопио.