Туристи ги оштетиле најпознатите статуи во светот заштитени од УНЕСКО

Заедницата на домородци на Велигденските острови, во јужниот дел на Тихиот Океан, поднеле жалба до чилеанските власти откако двајца туристи се качиле на древните статуи и ги оштетиле.

Локалното население не можело да поверува кога туристите кои дошле во посета ги прекршиле правилата и се качиле на неколку статуи.

Претставниците на локалната заедница поднеле жалба против претставниците поради нанесување „непоправлива штета“ на една од заштитените локации на УНЕСКО.

Туристите фотографиите ги објавиле на социјалните мрежи.