Tabutema: Губење на желбата за секс и најчестите причини

Tabutema: Губење на желбата за секс и најчестите причини

Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Губењето на желбата за секс може да се случи поради повеќе причини, а стресот, здравствените состојби и односот со партнерот се само некои од нив.

Сосема природно и нормално е желбата за секс да се зголемува и намалува во врската и бракот. Стресот на работа, обврските околу децата, недостатокот на време и многу други причини влијаат на сексуалниот нагон, но тоа не значи дека треба да се откажете од сексуалниот живот бидејќи тој е многу важен дел од секоја врска.

Губење на желбата за секс – најчести причини

Употреба на апчиња за контрацепција

Бидејќи содржат хормони, кај некои жени пилулата може да ја намали желбата за интимни односи. Ако сте забележале дека вашето либидо е пониско од употребата на апчиња за контрацепција, контактирајте со вашиот лекар. Има многу други опции за контрола на раѓање кои нема да го загрозат вашиот сексуален живот.

Неодамнешно породување

Мајчинството влијае на сè, вклучително и на сексуалноста. Уморни сте, повеќе не се чувствувате привлечни… Кога децата ќе заспијат, повеќе сакате да легнете да се одморите, отколку да правите акробации во кревет. Да се ​​биде мајка значи постојано да се внимава на потребите и барањата на другите, а сексот во одреден момент може да изгледа како уште една обврска. Отворено разговарајте со партнерот за притисоците со кои се соочувате и објаснете како тоа влијае на вашиот сексуален живот. Размислете тој да преземе дел од вашите обврски, па ќе бидете поодморени и расположени за водење љубов.

Незадоволство од изгледот

Незадоволството од изгледот на жената предизвикува тие да почнат да избегнуваат секс. Треба да усвоите позитивен став кон вашето тело што е можно поскоро.

Стресот

Стресот е нашето секојдневие, а еден од начините да го надминеме е да се опуштиме. Миризлива купка, ароматични свеќи, долна облека што прави да се чувствувате привлечно – сето тоа може да помогне.

Монотонија

Долготрајниот секс со иста личност понекогаш доведува до презаситеност. Наместо да се препуштите на обесхрабрувањето, обидете се да ја прекинете рутината со некои весници. Сè што може да го направи сексот различен е одлично (нови пози, секси играчки, водење љубов на некои нови места…)

Расправија со партнерот

По сексот некои луѓе губат интерес за секс, но има и такви кои го користат за да ја подобрат ситуацијата. Без оглед на тоа во која ќе паднете, ако сакате вашата врска да опстане, ќе треба да го пронајдете коренот на проблемот што води до борба.

Бременост

Промените во нивото на хормоните за време на бременоста може да влијаат на либидото. Кај некои жени се зголемува за време на бременоста, а кај други се намалува. Ситуацијата ќе се подобри кога ќе се стабилизираат хормоните.

Исцрпеност

Ако сте преморени, последното нешто што ви паѓа на ум е сексот. Ако сте премногу уморни навечер, можеби утринскиот секс е решението.

Одредени лекови

Нискиот сексуален нагон е вообичаен несакан ефект на некои антидепресиви, затоа разговарајте за вашиот проблем со вашиот лекар.

Проблеми со достигнување на кулминација

Оргазмот не е единствената причина за секс, туку е една од најважните. Објаснете му на партнерот што ве радува, запознајте го вашето тело и што ви носи задоволство. Откако ќе научите како да доживеете кулминација, вашата желба за секс сигурно ќе се зголеми.