Ставете малку чоколадо во кафето и ќе ги решите двата најголеми утрински проблеми!

Ако секој ден во утринското кафе додадете и малку чоколадо, тоа ќе ви помогне подобро да се концетрирате и помирно да го започнете денот – тврди едно истражување од Универзитетот во Џорџија.

Истражувачите го споредија ефектот на „ментална енергија“ на луѓето кои пијат кафе со чоколадо, без чоколадо, со кофеин и комбинација кофеин и чоколадо. Испитаниците секој ден пиеја еден од овие четири напитоци и потоа решаваа „тест за ментална енергија“.

Луѓето кои пиеја кафе со чоколадо и чафе со чоколадо и кофеин имаа значително побрзо време на реагирање и повеќе точни одговори во споредба со луѓето кои пиеја други верзии на кафе.

Покрај значителното зголемување на концетрацијата, резултатите покажаа дека чоколадото ја намалува „нервозата која ја предизвикува кофеинот“.

„Напивката го зголемува дотокот на крв во целегралниот дел од мозокот кој е задолжен за вниманието и когнитивните спосовности. Од друга страна кофеинито ја зголемува нервозата кај луѓето, но чоколадото го намалува ефектот на кофеинот“, објаснуваат истражувачите.

Сепак, стручњаците напоменаа дека конзумирање на чисто кафе може да доведе до поголема агресивност кај луѓето.