Екстра

Со поглед на швајцарското езеро Маџиоре: Од бетонски бункер, до модерен дом

Крај патот над езерото Маџоре во близина на местото Кавијано во Швајцарија се наоѓа мал бетонски бункер, кој наликува на запустен хангар или некогашна скривница.

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen10

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen9

Но, зад кородираната врата и седум метри долгата бетонска фасада, всушност се крие шармантен модерен дом со минималистчки дизјан, брилијантно прилагодено осветлување и централен атриум во антички римски стил.

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen2

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen3

Овој модерен дом е дело на архитектонското студио „Веспи де Меурон Ромео“, кое некогашната напуштена бетонска коцка ја трансформираше во живеалиште со модерен ентериер кој плени со својата грациозна љубезност.

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen4

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen5

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen6

Бетонската основа на куќата е надополнета со стакло, дрво, метал и делкан камен, кои и даваат сосема нов лик на оваа груба градба.

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen7

Со поставувањето на прозорци и стакларник овозможено е влез на големо количество светлина во оваа оригинално мрачна градба, а градинарскиот атриум дополнително придонесува за ослободување од чувството на клаустрофобија.

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen11

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen12

Casa-Dem_Wespi-de-Meuron-Romeo-Architetti_dezeen13

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top