Случај „Моранди“: Над 20 лица осомничени за рушењето на мостото во Џенова


Меси против Левандовски -11 ден ↓↓↓Над 20 лица и две компании се осомничени од страна на Обвинителството на италијанскиот град Џенова за уривањето на магистралниот мост “Моранди” во Џенова.

Трагедијата во Џенова можеше да се избегне, според италијанскиот министер за транспорт. Осомничените компании ќе одговараат за одржување на патот.Последичното дело за уривање на овој инфраструктурен објект се води по обвинението за предумисла вонредна несреќа и убиство на неколку лица, исто така и прекршување на безбедноста на транспортот.

Имињата на осомничените не се откриени .Се претпоставува дека тука се претставници на Autostrade per l “Italia, која оддржува дел од патишта на земјата и нејзиниот подизведувач компанија инженеринг компанија Spea, а исто така и службеници на Министерството за транспорт, специјалниот орган за надзор за граѓански локалитети во северните италијански полиња Лигурија, Пемонт и Валле -А’оста .
Потсетуваме дека овој мост кој беше изграден во Џенова во 1967 година по проект на архитектот Рикардо Моранди, падна на 14 август врз складишта и железничка линија . Во времето на падот на мостот беа над 30 автомобили. Жртвите се 43 лица, а 9 лица bea повредени. Повеќе од 600 луѓе беа принудени да ги напуштат своите домови во близина на Вијадуkтот.