Што ќе се случи со вашето тело ако правите планк по 1 минута секој ден?

Што ќе се случи со вашето тело ако правите планк по 1 минута секој ден?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Вежбите со телесна тежина, како што е пилатес на ѕид, се особено популарни во фитнес светот, благодарение на нивната едноставност и практичност.

Како што сугерира нивниот наслов, тие ја користат телесната тежина како отпор. Еден од најефикасните? Планк.

Планкот на почетокот може да биде тежок, но со вежбање, вашата издржливост ќе се зголеми. Ќе вложите помалку време и ќе постигнете одлични резултати. Позитивната страна е фактот што планкот можете да го правите секаде и во секое време, без друга опрема, освен (исто така опционална) подлога за вежбање. Правете планк секој ден по 1 минута дневно и ќе ви помогне да го зајакнете целото тело.

Всушност, повеќето фитнес експерти ја карактеризираат оваа вежба како една од најефикасните за секој тренинг. Продолжете да читате за да ги откриете придобивките што можете да ги дадете на вашето тело со планк само една минута дневно.

Планкот ги зајакнува вашите стомачни

Да почнеме со очигледното: планкот ги таргетира сите главни мускули на трупот. Под „главни мускули“ мислиме на сите ваши стомачни мускули. Покрај тоа, како што станувате се подобри и посилни, полесно ќе изведувате други вежби. На пример, ако често одите во теретана, ќе забележите значително зголемување на силата во вежбите како што се чучњеви и кревање.

Значително го намалува ризикот од повреди на грбот

Исто така, постои ризик од повреди на грбот и ‘рбетот за време на вежбање. Кога планкот се изведува правилно, ги зајакнувате мускулите на грбот без да вршите преголем притисок на колковите и ‘рбетот. Како резултат на тоа, помага во ублажување на болките во грбот додека го подобрува вашето држење при седење и одење.

Го подобрува метаболизмот

Планкот е сложена вежба, па затоа ангажира многу мускули одеднаш. Практично, тоа значи дека ви помага да согорите многу повеќе калории од другите вежби како стомачни. Покрај тоа, градењето мускули, исто така, доведува до уште поголемо согорување на калории. Тоа е затоа што колку повеќе мускули имате, толку побрз ќе биде вашиот метаболизам.

Планкот ја подобрува вашата вкупна рамнотежа

Дали некогаш сте се обиделе да застанете на една нога, за да изгубите рамнотежа по само неколку секунди? Вашите стомачни мускули можеби не се доволно силни за да ја одржат потребната рамнотежа. Планкот за 1 минута секој ден ја подобрува вашата вкупна рамнотежа и секоја спортска активност.

Тој ви користи и психички

Конечно, можеби не сте знаеле дека планкот има корисен ефект врз вашето ментално здравје. Како? За почеток, планкот ги релаксира сите мускулни групи кои влијаат на стресот и напнатоста во телото. Кога седите подолго време на биро или стоите цел ден, мускулите на телото се „стегаат“. Така се формира тензија во рамената. Само 1 минута планк може да ви помогне да ја ослободите таа напнатост и да се справите со симптомите на анксиозност, па дури и депресија.