Што е ателоколаген и како функционира

Што е ателоколаген и како функционира

Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Подгответе се да изгледате 5 години помладо!

Естетската медицина со години не изненадува со новите методи за одржување на свеж, убав и млад изглед. Има многу можности да постигнете беспрекорна убавина, од ботокс, до хијалуронска киселина, до ателоколаген!

Природната супстанција веќе наиде на многу фанови и често се користи во козметичките салони. Како изгледа процедурата за инјектирање на ателоколаген и каков ефект има на кожата? Ви даваме совет!

Ателоколаген – што е тоа?

Ателоколагенот е современ препарат за интензивна терапија против брчки и спречување на губење на опуштеноста на кожата, како и за третман на лузни од акни и атрофични постоперативни лузни. Тоа е супстанца која се користи во козметологијата и дерматологијата и е модифицирана форма на колаген. Го стимулира производството на нови фибробласти, кои го зголемуваат производството на колаген од типот III.

Колагенот е протеин кој природно се наоѓа во кожата, одговорен за нејзината еластичност и цврстина. Ателоколагенот помина низ процес на фрагментација што ги намалува неговите честички до големини кои подобро се апсорбираат од нашето тело. Благодарение на овој процес, има подобра способност да навлезе во изгледот.

Ателоколаген – употреба и ефекти

Препаратот се нанесува со инвазивен метод, често на најделикатните делови на лицето како што се очите, челото или брадата. Вкупната терапија се состои од 2 до 4 третмани, а првите ефекти се видливи по 7-14 дена. Препорачуваме четири третмани во интервали од две недели за да се постигне целосен ефект од терапијата. По ова време, јасно е видлива разликата во еластичноста и густината на кожата. Ефектот на помлад изглед трае од 12 до 18 месеци.

Препаратите кои содржат ателоколаген често се користат за подобрување на состојбата на кожата, особено во случај на брчки, губење на еластичноста и други симптоми на стареење на кожата. Нивната цел е да ја хидрираат, зацврстат и измазнуваат кожата, зголемувајќи ја нејзината способност да ја задржува влагата и поддржувајќи ги процесите на клеточна регенерација. Ателоколагенот дава многу природен ефект, без претерување и несакани ефекти, поради што го користат и старите и младите кои сакаат рано да се грижат за состојбата на своите клетки (запомнете дека колагенот природно исчезнува по 25-тата година од животот)

Ефективноста на ателоколагенот може да варира во зависност од производот и индивидуалните карактеристики на кожата на лицето. Вреди да се консултирате со дерматолог или специјалист по естетска медицина за да го изберете соодветниот производ, методот и зачестеноста на неговата употреба.