Што да знаете за додатоците за „зајакнување на имунитетот“

Што да знаете за додатоците за „зајакнување на имунитетот“

Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Постојат подобри начини за поддршка на вашиот имунитет.
Во текот на сезоната на студ и грип, би очекувале да гледате неколку производи за “подигнување на имунитетот” да се појават во продавниците и на вашите социјални мрежи.

Но кога COVID-19 влезе во сезоната на студ и грип, компаниите, познатите личности и инфлуенсерите ги фале работите кои тврдат дека го засилуваат вашиот имунитет. Можеби сте виделе прашоци и чаеви кои се рекламираат како “подигнување на имунитетот”.

Еве што треба да знаете за додатоците кои го поддржуваат вашиот имунолошки систем и што можете да направите за да останете здрави.

Ефектите од интересот за додатоци за подигнување на имунитетот

Пребарувањата на Google за “подигнување на имунитет” скокнаа значително во февруари 2020, токму пред Светската здравствена организација во март 2020 го објави пандемијата со COVID-19. Хаштагот #immunebooster исто така се зголеми на објавите на Instagram за повеќе од 46% помеѓу април и мај таа година.

Враќањето на лудилото за подигнување на имунитетот добило голем поттик во мај 2020 година, кога Том Брејди лансираше витамински додаток наречен TB12. Додатокот содржи состојки кои, наводно, “го активираат вашиот имунолошки систем.” Тие состојки вклучуваат:

 • Витамин C
 • Цинк
 • Екстракт богат на влакна на боровинско дрво
 • Прашок од боровинка богат на антиоксиданти

Сепак, до 2023 година, агенцијата за храна и лекови не го одобри TB12.

Околу истиот период, многу други луѓе или компании беа внимателни да не ги поврзат своите производи директно со COVID-19. Сепак, Агенцијата за храна и лекови и федералната трговска комисија мораа да испратат предупредни писма на најмалку седум компании кои рекламираа неточни лекови и третмани за COVID-19.

Националниот центар за комплементарна и интегративна здравствена заштита (NCCIH) исто така објави изјава за зголемениот интерес за наводните лекови за COVID-19. Тие лекови вклучуваа

 • Билни терапии
 • Чаеви
 • Есенцијални масла
 • Тинктури
 • Сребрени производи, како колоидно сребро

NCCIH исто така објасни дека не постои научен доказ дека било кој од тие лекови може да спречи или излекува COVID-19. Исто така, NCCIH рече дека некои од нив можеби дури не се безбедни за консумација

Што е проблемот со додатоците за подигнување на имунитетот? Вашиот орган има различни нивоа на имунитет, вклучувајќи:

 • Вроден имунитет, со кој сте родени
 • Стекнат имунитет, кој се изградува по контакт со микроби
 • Пасивен имунитет поради антитела произведени надвор од вашиот орган, како на пример, од мајка кон бебе

Но вие фактички не можете да го “подигнете” или “активирате” вашиот имунолошки систем. Просто речено, тоа не е начинот на кој вашиот имунолошки систем функционира.

“Единствениот начин да го ‘подигнете’ вашиот имунитет е да се создаде вакцина и да се овозможи на вашиот орган да произведе антитела против неа”, изјави Ребин Кадер, д-р, интернист во клиниката за алергија и имунологија на UCHealth, на Health.

Потоа, има уште еден голем проблем: За разлика од лековите, додатоците не се регулирани од страна на закони и организации.

Тоа значи дека компаниите можат да даваат нејасни тврдења за здравје базирани на косвени истражувања. На пример, истражувањата покажаа дека куркуминот има антиинфламаторни својства. Сепак, тоа не значи дека истражувањата го докажаа дека куркуминот помага во случај на запалување поврзано со COVID-19.

Како да го поддржите вашиот имунолошки систем

Наместо да се обидувате да го “подигнете” вашиот имунолошки систем, еве што можете да направите за да го поддржите и засилите:

Користење на витамински додатоци – Ако се вклопуваат во вашиот случај вашиот орган потребува одредени витамини и минерали за да функционира оптимално. Постојат многу додатоци за храна кои можат да помогнат во поддршка на вашиот имунолошки систем. Некои примери на корисни состојки вклучуваат:

 • Витамини A, C, D, E и K
 • Витамини од групата B
 • Биотин
 • Фолна киселина

 Во посебност, друг вид додаток, адаптогени, исто така може да имаат позитивни ефекти на имунолошкиот, нервниот и ендокринолошкиот систем. На пример, истражувањата покажаа дека Ашваганда, билка, може да поддржи имунитетот и да намали стрес, кој исто така негативно влијае на имунолошкиот систем.

Важно е да се забележи: ако консумирате повеќе од она што вашиот орган може да поднесе во врска со додатоците, тие ќе бидат изброени. Исто така, земањето на повеќе од дневно препорачаната вредност може да предизвика опасни ефекти во тешките случаи. Прекумерната количина витамин A, на пример, е токсична и може да предизвика штета на црниот дроб.

Не секој ќе треба да зема додатоци, ниту ќе може да го направи тоа. Некои додатоци можат да влијаат на начинот на кој функционираат другите лекови или можат да ги влошат здравствените состојби.

Додатоците можат да помогнат да се пополнат пропуштените аспекти ако некој нема доволно од одредени состојки, изјави д-р Кадер, “[н]о нема ништо што можете да направите преку ноќта и да го имате овој суперимунолошки систем кој ќе ви помогне во борбата против инфекции.”

Доколку сте заинтересирани или мислите дека ви се потребни додатоци за поддршка на имунолошкиот систем, разговарајте со вашиот лекар прво за да видите дали додатоците се погодни за вас. Промени во начинот на живот. Така може да го помогнете вашиот имунолошки систем со консумирање на храна како плодови, зеленчук и целосни житарки. Таа храна природно содржи витамини, минерали и влакна, што им е полезно на имунолошкиот систем.

Но дури и здравата исхрана не може да го замени другиот фактор кој може да влијае на вашиот имунитет. На пример, стресот и недостатокот на квалитетен сон можат да го остават човекот со слаб имунолошки систем. Со тој предвид, треба да најдете начини да го намалите стресот и да добиете квалитетен сон.

Други начини на кои можете да помогнете на вашите имунитет вклучуваат:

 • Редовно вежбање
 • Управување со здрава телесна тежина
 • Престанок на пушење
 • Ограничување на алкохол

Брз преглед

Дури и ако додатоците за подигнување на имунитетот великодушно најавуваат таков ефект, нема брз, спакуван лек за заштита од болести. Сепак, постојат начини да помогнете во поддршка на вашиот имунолошки систем со текот на времето.

Можете да ги промените своите навики за исхрана за да добиете повеќе хранливи материи, како цинк или витамин D, или да се обидете да добиете доволно добар сон секоја ноќ. Но секогаш разговарајте со здравствениот работник ако имате загриженост за вашиот имунолошки систем и неговото функционирање.