​Како да го зајакнете чувството на интимност во врската

Како да го зајакнете чувството на интимност во врската

Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Ако месеци работење, jадење, дишења и живеења со вашиот сакан  ви оставуваат горчлив вкус во устата и ве наведуваат да се чувствувате како да сте само цимери, можеби е потребно повторно да почнете да работите на својата интимност…

Според Дана Мекнил, лиценциран брачен и семеен советник, основач на организацијата The Relationship Place, сексуалната и емотивната интимност е нешто што не нè поврзува со другите, туку е главна состојка на задоволителниот однос. Без неа, можеме да се почувствуваме осамено, без поддршка, или како да нашиот сексуален живот го изгубил својот сексуален шарм.

Според д-р Мекнил, овие се нормални искуства во врските и бракот, особено кога се земаат во предвид животните состојби кои ја обележаа минатата година. Кога сме под стрес, нашето тело фокусира енергија на управување со претпоставките, отклонувајќи внимание од сè останато, вклучувајќи го и мозокот.

“Мозокот е главна ерогена зона и без можност за пристап до неговите интимни алатки, посакувањето, сексуалниот нагон и способноста за функционирање со нашите партнери и сакани личности станува минато”, изјави Мекнил.

Силната емотивна интимност е критична за менталното здравје поради тоа што ни помага да се почувствуваме безбедно и ослободено од стрес, додаде Джени Скајлер, директор на Институтот за интимност. Покрај тоа, бројни студии докажаа дека недостаток на интимност е главната причина за повеќето бракоразводи.

Да ги заобиколиме инстинктите за сега и се фокусираме на главната тема на статијата на д-р Дана Мекнил. Таа се однесува на тоа дека ние, како мажи, често го инцирааме сексот на начин кој изгледа емотивно поврзан, но ако жената не ја почувствува таа врска за време на односот, таа едноставно нема да биде физички активирана, како што е објаснето. Ова состојба прави дека двете страни се чувствуваат доста осамено.

Наместо тоа, нормализацијата на комуникацијата и сексуалната интимност може да го промени целото сценарио во кревет, додека според тврдењата на д-р, различните игри на зборови каде можете заедно да споделувате информации на сублимиран или нешто подиректен начин, дефинитивно ќе управуваат со овие емоции. Тоа може да бидат реченици или насочени аргументи, но мораме да ги имаме на ум дека ние како мажи сме повеќе ориентирани кон решенија за време на разговорите, додека нашите поубави половини понекогаш само сакаат некој што може да ги слуша, па затоа е најдобро ако не можеме самите да процениме, прашајте ги директно што сакаат.

Како и да е, најважното е да завршите со нешто што ве прави среќни, а бројни научни истражувања направени до сега заклучиле дека изразувањето на благодарност е еден од најдобрите начини за засилување на нашите врски и правење на истите од кои сте задоволни.