Русија и Украина договорија хуманитарен коридор за излез на цивили – ќе има и трета рунда преговори


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


На денешната, втора по ред рунда преговори помеѓу Министерствата за одбрана на Русија и Украина беше договорен форматот на коридорот за излез на цивили, изјави помошникот на рускиот претседател Владимир Медински по втората рунда преговори меѓу Москва и Киев.

Украина и Русија се договорија заеднички да обезбедат хуманитарни коридори за евакуација на граѓаните, испорака на храна и лекови, изјави советникот на украинскиот претседател Михаил Подољак.

Тој посочи дека Киев не ги добил резултатите на кои сметала украинската страна при преговорите со Русија.

Подољак рече дека страните разговарале за можноста за прекин на огнот при евакуација на граѓаните до местата каде што ќе се реализира.

Киев и Москва се договорија да продолжат со преговорите, се планира третата рунда да се одржи што е можно поскоро, додаде тој.

Русија и Украина успеаја да постигнат разбирање за одредени точки, изјави помошникот на рускиот претседател Владимир Медински. Како што рече, партиите детално разговарале за сите три блока прашања за кои зборувала Москва.