Мастеркард ги укина плаќањата со руски картички во регионов

Директорката на Mastercard за пазарите во соседна Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, Јелена Ристиќ, денеска потврди дека компанијата ги прекинала плаќањата со руски картички.

Таа изјави дека компанијата се придржува до сегашната листа на санкции на OFAC (Канцеларија за контрола на странски фондови).

„Ги следиме настаните и во Украина и во Русија и должни сме да се усогласиме со важечките прописи и одлуки на меѓународните организации“, рече Ристиќ.

Таа изјави дека поради тоа MasterCard ги прекина сите плаќања кои одат на руски картички во земјата или во странство.