Ротирачка куќа во Иран (фото+видео)

Паметната и изненадувачка флексибилна куќа наречена „Шариф ха куќа“ ја смислило архитектонско студио од Техеран. Куќата има автоматизирани ротирачки соби кои се сместени во подвижните простории и се наоѓаат на три нивоа.

Инспирацијата за оваа ќуќа потекнува од старите ирански вили кои традиционално биле градени со летни и зимски дневни соби, а новиот механизам овозможи практично да се добијат две верзии во ист простор, благодарение на автоматизираната трансформација.

Првата ваква зграда е завршена во текот на 2013 година и одма привлече внимание од цел свет.

Погледнете го сјајниот видео прилог и дознајте повеќе за оваа ќуќа: