Ретка снимка: Најголемата подводна ливада – надеж во борбата против климатските промени

Научниците на брод на „Гринпис“ ја истражувале, според нив, најголемата ливада на морска трева во светот. Тоа е потенцијално клучна алатка во борбата против климатските промени.

Стотици милји од најблискиот брег, ресите како панделки треперат во океанските струи што минуваат низ подводното планинско плато со големина на Швајцарија.

Камера со далечинско напојување се движи низ сончевите, тиркизни води на овој агол на западниот Индиски Океан, доловувајќи ретки снимки од она што според научниците е најголемата ливада на морска трева во светот.

Човечката активност помага на секои 30 минути да се уништи површина колку фудбалско игралиште од овие морски треви низ целиот свет, според Програмата за животна средина на ООН (УНЕП). Научниците сега се натпреваруваат да го прегледаат она што останува.