Прва зелена обврзница во Франција тешка 7 милијарди евра

French Minister for Ecology, Sustainable Development and Energy Segolene Royal (L) and Finance Minister Michel Sapin attend a news conference to introduce France's first state green bond in Paris, France, January 3, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Франција ја издаде својата прва зелена обврзница, собирајќи рекордни седум милијарди евра за финансирање на проекти во областа на обновливите извори на енергија. Обврзницата има рок на доспевање од 22 години и камата од 1,75 проценти.

Каматата е во ранг на стандардните обврзници, па во таа насока францускиот министер за финансии Мишел Сапен изјави: Ова покажува дека Франција може да финансира инвестиции во зелени проекти по иста цена по која ги издава стандардните обврзници.

Иницијативата за овој потег  е на претседателот Франсоа Оланд, кој е главниот заговорник на водечката улога на Франција во енергетската транзиција.

Посла е прва која излезе на пазарот на зелени обврзници, издавајќи ја во декември 2016 обврзницата со износ од 750 милини евра. Во минатото, вакви обврзници издаваа исклучиво компаниите и финансиските институции како Светска банка.