Проект „Одење по вода“, буквално – вака изгледа тоа


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Во следните 15 дена посетителите на италијанското езеро Iseo ќе можат по прв пат да дојдат до питорескниот остров Монте Изола и тоа пешки.

21.6.odenje-po-voda1

Оваа пловечка пешачка патека наречена The Floating Piers, направена е од модуларни платформи од етилен, кои се прекриени со 100.000 квадратни метри светликава жолта ткаенина.

21.6.odenje-po-voda2

Автори на овој проект се уметникот со бугарски потекло Кристо Јавашев заедно со неговата партнерка Жан – Клод, кои идејата за овој проект ја добиле уште во далечната 1970 година, а која сега конечно се реализира.

21.6.odenje-po-voda3

Шеталиштето кое е долго 3 километри го сочинуваат модули околу 16 метри, со дебелина околу 35 сантиметри.

21.6.odenje-po-voda4

Конструкцијата е поврзана со бетонски кубуси, кои налик на сидра на дното на езерото, ја држат фиксирана конструкцијата на патеките за шетање.

21.6.odenje-po-voda5

21.6.odenje-po-voda6

21.6.odenje-po-voda7