Препораки од Комисијата за заразни болести за следните олабавувања на мерките

Утрово на Комисијата за заразни болести се донесоа следните одлуки кои ќе бидат предложени до Кризниот штаб. Од среда, 16 јуни:

Да се укине целосно полициски час. Епидемиолошката состојба е стабилна и го дозоволува ова.

Да се укине ограничувањето од максимум 100 гости на свадби и прослави.

Да се дозволи организација на настани, концерти и забави во клубовите и локалите само на отворено, со капацитет до максимум 50% од објектот и не повеќе од 1000 лица.

Оваа информација утрово на својата Фејсбук страница ја сподели Министерот за здравство, Венко Филипче. Досегашната пракса покажала дека Владата ги прифаќа сите предложени мерки од КЗБ.