„Пред да изумрат“: Фасцинантни фотографии од последните живи племиња на Земјата


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Фотографот Џими Нелсон последните три години од својот живот ги посвети во истражување на најоддалечените места на планетата Земја, фотографирајќи импресивни фотографии од последните живи племиња на планетата од кои останувате без зборови.

Иако неговиот труд и работа беа со најдобри намери, тие се најдоа на мета на жестоки критики поради контроверзните сцени кои се најдоа на некои фотографии од овие племиња кои природно изумираат и геноцидното насилство на кое се подложени, а кое се најде на фотографиите.

Помалку среќните приказни кои ги пренесуваат неговите фотографии се од луѓе кои се борат да преживеат среде економски опседнатото „прогресивно“ општество. Еве дел од фотографиите кои интегрално се поместени во книгата со наслов Before They Pass Away („Пред да изумрат“), кои ја прикажуваат драмата и емоцијата на човечката незадржлива волја за разубавување.

Племето Асаро – Индонезија и Папуа Нова Гвинеја

20.7.1asario1-tribes 20.7.1asario-tribes

Кинеското рибарско племе – Гуанџи, Кина

20.7.2fishing-tribes

Племето Масаи – Кенија и Танзанија

20.7.3masai1-tribes

20.7.3masai2-tribes 20.7.3masai-tribes

Племето Ненетс – Сибир, Јамал

20.7.4nenets1-tribes 20.7.4nenets-tribes

Племето Короваи – Индонезија и Папуа Нова Гвинеја

20.7.5korowai-tribes

Племето Јали – Индонезија и Папуа Нова Гвинеја

20.7.6yali-tribes

Племето Каро – Етиопија

20.7.7karo1-tribes 20.7.7karo2-tribes 20.7.7karo3-tribes 20.7.7karo-tribes

 

 

Племето Хуаорани – Аргентина и Еквадор

20.7.9huaorani-tribes

Племето Вануату – островот Рах Лава, провинција Торба

20.7.10vanuatu-tribes

Племето Ладаки – Индија

20.7.11ladakhi1-tribes 20.7.11ladakhi-tribes

Племето Мурси – Етиопија

20.7.12mursi-tribes

Племето Рабари – Индија

20.7.13rabari1-tribes 20.7.13rabari-tribes

Племето Самбуру – Кенија и Танзанија

20.7.14samburu1-tribes 20.7.14samburu-tribes

Племето Мустанг – Непал

20.7.15mustang1-tribes 20.7.15mustang-tribes

Племето Маори – Нов Зеланд

20.7.16maori1-tribes 20.7.16maori2-tribes 20.7.16maori3-tribes 20.7.16maori4-tribes 20.7.16maori-tribes

Племето Горока – Индонезија и Папуа Нова Гвинеја

20.7.17goroka1-tribes 20.7.17goroka2-tribes 20.7.17goroka-tribes

Племето Хули – Индонезија и Папуа Нова Гвинеја

20.7.18huli1-tribes 20.7.18huli-tribes

Племето Химба – Намибија

20.7.19himba1-tribes 20.7.19himba-tribes

Племето Казак – Монголија

20.7.20kazakh1-tribes 20.7.20kazakh2-tribes 20.7.20kazakh-tribes