Поскапување на навиката: Кутија цигари во Австралија чини 20 евра


1/8 финале на СП: Мегваер пак е главна тема - 15 ден ↓↓↓Со мерката за поскапување на цигарите која ја воведе Австралија, новата цена на кутија цигари во таму изнесува помеѓу 28,25 – 33,9 австралиски долари,  е помеѓу 17 и 21 евро, објавија австралиските медиуми.

Светската здравствена организација повика сите земји во светот да ги зголемат даноците за тутунски производи, наведувајќи дека поголемите цени се најдобриот начин за борба против пушењето кај постарите, но и децата, пренесува порталот poslovni.rs.

Новата цена на цигарите во Австралија веќе е на сила, а следната година цените треба да се зголемат за дополнителни 12,5%.