Поднесени законите за минимална плата, за стечајците и укинувањето на радиодифузната такса


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Законот за минимална плата, за стечајните работници и за укинување на радиодифузната такса поднесени во Собранието на Република Македонија. Доколку биде изгласан Законот за минимална плата, во иднина е планирано таа ќе изнесува 12.000 денари.

Со предлог-законот стечајните лица, планирани се да се обезбедат материјални средства за над 3.500 лица на кои им престанал работниот однос по основ на стечај а сите лица тие кои ги исполнуваат критериумите ќе добиваат месечен надомест од 7.596 денари, јавува ТВ 24 Вести.

Со измените во Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги пак ќе се укине радиодифузаната такса. Според соопштението кое беше испратено од членовите на парламентарното мнозинство, овие закони ќе придонесат за намалување на социјалните разлики меѓу граѓаните во државата.