Павлопулос: Нема членство во ЕУ за Македонија се додека се однесува иредентистички

Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос, со уште дека порака до македонските политичари: Македонија нема да има европска иднина, ако има иредентистички тенденции. Оваа порака ја испратил во саботата, по повод денот на независноста на Грција.

„На соседните држави од Балканот, кои имаат амбиција да бидат примени во Унијата, им потенцираме, дека со присвојувањето имиња кои грубо ја фалсификуваат историјата, и шират иредентизам, но и со покажување варварство врз бегалците, немаат европска иднина, бидејќи со тоа ги прекршуваат директно европските принципи и вредности“, вели Павлопулос во обраќањето до грчкиот народ