Славни

Париски предизвик: Мистериозната игра на Ема Вотсон

Американската глумица Eма Вотсон на Твитер објави дека сокрила примероци од романот „Приказната на слугинката” (The Handmaid’s Tale) од Маргарет Атвуд на неколку различни места во Париз.

Тоа е всушност акција на иницијативата „Книжни самовили” (The Book Fairies‏), коишто оставаат книги низ цел свет и ги предизвикува своите фанови да ги побараат. На нивниот Твитер налог‏ се посочуваат и местата каде што книгите се сокриени, а некои веќе се и пронајдени.

„Приказната на слугинката” е научнофантастичен роман од 1985 година, каде се раскажува за алтернативна реалност, каде што во Америка е прогласено тоталитарно теократско општество, односно „републиката Галаад“ раководена од воена хунта.

Според замислата на авторот, државата војува против соседите и безмилосно ги казнува внатрешните непријатели, а на жените им се наложени најстроги традиционални христијански вредности. Ситуацијата се влошува поради неконтролирана радијација и „пандемична“ неплодност. Оние малку жени кои можат да родат здрави деца, се прогасени за „национално богатство“ и се принудно ангажирани како сурогат мајки во домот на привилегирани бездетни семејства.

Во 2017. е снимена и истоимената серија со Елизабет Мос во главата улога.

To Top