Овој рудник во Русија вреди 15 милијарди евра – дознајте што ископуваат во него


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Рудникот за дијаманти „Мир“ во Сибир е толку голем што со право го носи името „најскапа дупка во светот”. Длабочината на кратерот изнесува 525 метри, а обемот 1.600 метри.

18.8.rudnik-mir1

Поради длабочината над него е воведена строга забрана за летање, бидејќи вртлогот може да ги повлече хеликоптерите и другите летала.

18.8.rudnik-mir2

Вредност на „Мир“ се проценува на 15 милијарди евра. Во овој рудник, кој се наоѓа на 8.000 километри источно од Москва, во текот на 2014 година биле ископани дури шест милиони карати дијаманти.

18.8.rudnik-mir3 18.8.rudnik-mir4

Рудникот е сопственост на руската компанија „Алроса”, која пласира една четвртина од вкупното светско годишно производство на дијаманти.

Рудникот го опкружува град со 35.000 жители. Една од нив е Ајталина, која е родена и пораснала во Јакутск. Таа со сопругот и двете деца таму се доселила пред осум години.

18.8.rudnik-mir5 18.8.rudnik-mir6

– Кога се омажив со Генадиј, често се селевме поради неговата работа. Мислев дека ќе пливам во дијаманти. Тој тогаш ми објасни дека сите дијаманти што ги пронаоѓа ѝ припаѓаат на државата и дека целиот процес е строго контролиран. Џебовите не ни се полни со дијаманти, но живееме подобро отколку во Јакутск – вели таа.

18.8.rudnik-mir7

Најголемите пронајдени дијаманти во овој рудник биле со големина на топчиња за голф.

18.8.rudnik-mir8 18.8.rudnik-mir9