Овие се најбизарните места на кои се изградени аеродромски писти


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Од тајните на „Областа 51“, до писта каде авионите паѓаат од карпа – на овие најбизарни аеродроми во светот самиот пат е далеку поинтересен од дестинацијата.

Најнтересните аеродроми во светот, што секое патување ќе го направат возбудливо.

Многу тајна писта

Тајното воено воздухопловство на САД, во мистериозната област позната како „Област 51“, има аеродром што се вика „Домашен аеродром“. Оваа област е дел од воените тестирања во Невада, а поради нејзината оддалеченост од населените места, тоа е место каде се развиваат различни тајни прототипи на авиони и беспилотни летала и каде што се тестираат. Теоретичарите на заговори мислат дека на ова место се чуваат НЛО (непознати летечки објекти) што паднале на земјата.

Аеродром за само еден месец во годината

Рускиот камп Барнео, изграден е на 40 километри од Северниот пол, и трае само еден месец во годината, а тоа секогаш е април. Кампот се користи за научни цели и соддржи цела низа авантуристички туризам во кој е вклучено се, од уметничко лизгање до маратон. Аеродромот го претставуваат две писти, но иако се направени на мраз, можат да издржат тежина на авион со 52 патници.

Приватен аеродром Џон Траволта

Џон Траволта толку многу сака да лета што на неговиот имот во Флорида изградил две прилагодени писти за неговите приватни авиони. Има приватна контролна кула и преноќиште за пилотите во случај доцна да долетат, а ако ги чека утрински лет. Траволта, исто така, хонорарно пилотира за австралиската авиокомпанија „Кантас“.

Arktischer Wolf vor Polar 5 in Alert, Kanada An arctic Wolf in front of Polar 5 in Alert, Kanada

Писта на мраз

На многу патници слетувањето и полетувањето им претставува голема грижа, а замислете и доколку слетуваат на писта од мраз? Ова е приватен смрзната писта што се наоѓа на езерото Дорис, во Канада. Аеродромот е отворен од јануари до април и главно работи поради работниците во рудникот на злато на блискиот Хоп Бај.

4-11-besni-aerodromi1

Фестивал аеродром во пустина

Секој август, илјадници луѓе доаѓаат во пустината на Невада на фестивалот „Burning Man“ и за таа цел постои градски аеродром „Црн камен“. Аеродромот нема кула и пилотите комуницираат преку заедничка фреквенција за да ги споделат инфомрациите за безбедноста и критичните детали на слетувањето. Официјалната точка на аеродромот е на бројот 88ХБ, иако сите негови траги исчезнуваат во песочната магла, еден ден по отварањето на фестивалот, па понекогаш е многу тешко да се пронајде.

Пропадната писта

Французите, пред повеќе од две децении, се обиделе да ја изградат пистата на истражувачката станица „Dumon Durvilj“, на Антарктикот. Тие, меѓутоа, се откажале од идејата кога областа била сериозно уништена од бура и тоа само неколку месеци пред да се изгради, а еден дел и целосно се урнал во водата. Сепак, делот што остана на копното понекогаш се користи за слетување.

Аеродромска писта на врвот на светот

Кон крајот на 2014 година е отворен нов аеродром, на врвот на планина, во градот Хеши, во Кина. Десетици ридови биле срамнети за да се направи пистата на аеродромот, што е изграден на речиси 680 метри надморска височина.

Писта каде авионите паѓаат од карпа

Полетувањето од Матекана, прилагоден аеродромот во Лесото, во Јужна Африка, е тешко искуство. Пистата се наоѓа на 2.286 метри висина на планинска падина и потребни се челични нерви за слетување и полетување. Ако авионот не успее да достигне одредена брзина за полетување, мора да падне од карпата пред да полета.