Ова се 5-те јазици на љубовта – Како ја изразувате вашата љубов?

Ова се 5-те јазици на љубовта - Како ја изразувате вашата љубов?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Начинот на кој секој ја изразува љубовта кон својот партнер не е ист.

Има такви на кои им е лесно да кажат „те сакам“, оние на кои им е поудобно да ја соопштат својата наклонетост преку физички контакт и други кои уживаат да го опсипуваат партнерот со подароци. Сите горенаведени (и повеќе) се јазици на љубовта.

Севкупно, постојат 5 љубовни јазици, кои опишуваат 5 различни начини на кои луѓето ја примаат и изразуваат љубовта во врската. Познавањето на љубовниот јазик на вашиот партнер може да ви помогне да се чувствувате сакано и ценето.

Темата за овие јазици првпат беше анализирана во 1992 година од Гери Чепмен во неговата книга 5 Љубовни јазици: Тајната на трајната љубов, опишувајќи 5 категории на љубовна комуникација преку неговото искуство во бракот, советувањето и лингвистиката.

Пред да ја напише книгата, Чепмен почнал да забележува модели кај паровите што ги советувал. Тој сфатил дека паровите погрешно ги разбираат потребите еден на друг. Ова го навело да смисли 5 љубовни јазици, или начините на кои луѓето ја изразуваат љубовта во врските.

  • Зборови на потврда
  • Квалитетно време
  • Физички допир
  • Сертификати
  • Подароци
  • Зборови на потврда

Потврдните зборови се однесуваат на изразување на наклонетост преку изговорени зборови, пофалби или благодарност. Кога ова е нечиј примарен љубовен јазик, тие уживаат убави зборови и охрабрување, охрабрувачки коментари, љубовни белешки и слатки пораки. Можете да го разубавите денот на оваа личност со тоа што ќе и дадете комплимент или ќе укажете што прави добро.

Квалитетно време

Личноста со овој љубовен јазик го цени вашето целосно присуство кога сте заедно. Тој се чувствува сакан ако му го посветите вашето внимание и поминувате време заедно на значајни и интерактивни начини. Ова значи да го спуштите мобилниот телефон, да го исклучите компјутерот, да воспоставите контакт со очите и внимателно да слушате. Луѓето со овој љубовен јазик бараат квалитет пред квантитет.

Физички контакт

Личноста со физички контакт како примарен љубовен јазик ја чувствува љубовта преку физичка наклонетост. Освен секс, овие луѓе се чувствуваат сакано со држена рака, прегратка или масажа на крајот од денот, на пример. Идеален состанок за нив е гледање филм гушкање на софата, одење на патување или долга прошетка рака под рака. Тие се чувствуваат најсакано кога се во физичка интеракција со партнерот.

Сертификати

Сертификатите или „актите на услуга“ се мали практични работи што можете да ги направите за вашиот партнер што прават да се чувствува сакано и ценето, како што се домашните обврски итн. Ако главниот љубовен јазик на вашиот партнер се чиновите на услуга, тој ќе ги забележи и цени малите нешта што ги правите за него. Луѓето со овој конкретен љубовен јазик, исто така, имаат тенденција да вршат дела на услуга и љубезност кон другите.

Подароци: Друг јазик на љубовта

За некој кој е прилагоден на овој љубовен јазик, подароците симболизираат љубов, грижа и наклонетост. Луѓето со овој посебен јазик на љубовта го ценат не само самиот подарок, туку и времето и трудот што партнерот ги вложил за да го избере. Луѓето кои уживаат да добиваат подароци како дел од нивниот примарен љубовен јазик не мора да очекуваат големи или скапи подароци. Напорот и грижата зад подарокот се бројат повеќе.

Кога ќе одвоите време да изберете подарок за нив, тие разбираат дека навистина ги познавате и се грижите за нивните преференции. Луѓето со овој љубовен јазик честопати можат да се сетат на секој мал подарок што го добиле од своите најблиски, бидејќи тоа многу влијае на нив.