Живот

Ова е добра работа само поради една причина: Затоа без никакви предрасуди СПИЈТЕ СО ВАШИОТ БИВШИ…?!

Новото истражување, откри дека сексот со бившиот може да биде добар начин да се преболи разделбата.

Експертите велат дека луѓето кои спиеле со бившиот партнер редовно биле депресивни и дека секојдневно биле среќни. Тим од Универзитетот Вејн во Детроит, Мичиген, вели дека резултатите покажуваат дека спиењето со бившиот партнер всушност може да го намали психолошкиот притисок предизвикан од разделбата, како и да им овозможи на луѓето лесно да се помират со пропаднатата врска.

За изработка на извештајот, објавен во магазинот „Archives od Sexual Behavior“, тимот спровел две истражувања.

Во првиот, експертите се повикуваат на 113 учесници кои неодамна преживеале разделба.

Предводникот на истражувањето, др. Стефани Спејлмен, професорка по психологија во Вејн, изјави дека луѓето кои најмногу сакале секс со бившиот партнер се истите оние кои имале најмногу проблеми со продолжување на својот живот.

Меѓутоа, додаде дека по сексот не биле под стрес. Всушност, имале повеќе позитивни чувства на секојдневна база.

„Факт е дека сексот со бившиот партнер најмногу е поттикнат од страна на оние кои имаат потешкотии со продолжување на својот живот без партнер, сугерира дека наместо тоа можеби, би требало критички да ја проценат мотивацијата на луѓето зад сексот со бившите“, истакна таа.

За натамошните истражувања, др. Спејлмен, вели дека сака да ги анализира чувствата на луѓето во врска со разделбите во текот на подолг временски период.

Ова не е првпат истражувањето да предложи секс со бившиот, и да докаже дека не може да биде така емоционално штештен како што некогаш се верувало.

Advertisements
To Top