ОСЛАБЕТЕ НА ПРАВИЛЕН НАЧИН: Повеќе нема потреба да ги броите калориите


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Макронутриентите се јаглехидратите, протеините и мастите. Поголемиот број намирници содржат два или повеќе макронутриенти.

На пример пилешкото месо е протеин, иако содржи маснотии, додека пак компирот се смета за јаглехидрат и покрај тоа што содржи помалку протеини. Идејата на диетата која денес ви ја претставуваме, е личноста да го среди внесувањето на макронутриенти, а да ги намали бројот на калории

Што значи броење на макронутриенти?

Губењето на тежината зависи од внесувањето и трошењето на калориите. Старото правило за слабеење гласи – мораш да потрошиш повеќе калории отколку што внесуваш. Но, тоа е старо правило, и веќе знаеме дека сите калории не се исти. Парче бел леб може да има дури помалку калории од парче црн леб, но имајќи предвид дека црниот леб содржи влакна кои се заслужни за добриот метаболизам и чувството на ситос, таквиот леб е подобар избор за губењето на тежината.

„Составот и количината на разните макронутриенти ја одредува и стабилноста на шеќерот во крвта, кој го диктира чувството на глас и замор. Стабилното ниво на шеќер во крвта може да помогне да ја избегнете брзата храна и да се прејадете. Исто така и одреден избор на макронутриенти може да помогне да имате подолго чувство на ситост и така да внесете помалку калории“, вели нутриционистката Еми Гудсон.

Никој не тврди дека на калориите не треба да се внимава, но …

За калориите, односно енергетската вредност секој треба да води сметка, но нашето тело не е само калориметриска бомба, состав кој само троши енергија, туку значително сложен биохемиски состав. Поважно е да се обрати внимание на квалитетот и комбинацијата на намирниците, отколку да стравувате за внесот на калории. Кога ги познаваме нутритивните вредности на оброкот или намирниците, ќе имаме чувство и за нивната енергетска вредност. Квалитетот во прехраната е важен, не ја намалува важноста на внесените количини на одредени намирници и обемот на оброкот. Важен е нутритивниот состав на намирниците, но комбинацијата од истото во некој оброк. Со тоа, е регулиран целокупниот метаболитички склоп на организмот, хормонскиот состав и со тоа и успешноста за слабеење, тврдат нутриционистите.

Кое е најдобро мерило на макронутриенти за губењето на тежината?

Тоа зависи од добата, големината и нивото на активности. „Оние кои се активни имаат потреба од поинаква количина на јагленихидрати“, вели Гудсон. Но, општите препораки се: Ако вежбате час или нешто помалку дневно: 30% протеини, 30% масти, 40% јаглехидрати. Ако вежбате еден до два часа дневно: 30% протеини, 25% масти, 45 јаглехидрати. Ако вежбате повеќе од два часа дневно: треба да се посоветувате со нутриционист.

Кој е најлесниот начин за броењето на макронутриентите?

Сега кога знаете колку би требало да внесувате, треба да следите три основни чекори: Откријте ги своите калориски потреби- не заборавајте на нутритивните потреби кои зависат во твојата доба, висината, нивото на активност и резултатите кои сакате да ги постигнете.