„Одмаздничкото порно“ ја чинеше притвор


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Лорен Смит, студентка на британскиот Универзитет на Линколн заврши во притвор поради „одмазничко порно“, во кое користела фотографија од нејзиното бившо момче, поточно разголени делови од неговото тело, во рамки на својот студентски проект.

Смит прво била пофалена за својот уметнички колаж, но набргу заработила и пријава за нарушување на приватноста на поранешното момче. Бидејќи од фотографијата биле исечени неговата глава, нозе и гениталии, Судот во Мејдстоун донел ослободителна пресуда.

Девојката своето уметничко дело, составено од повеќе слики, го фотографирала и го објавила и на Фејсбук, но никаде не посочува чие е торзото на спорната слика.

Највисоката казна за „одмазничко порно“ во Англија и Велс е две години затвор.