„Од Крушево е, а домашно е“ – саем на традиционални крушевски производи


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Овој викенд, 30-31 јули, во Крушево, се одржа настанот „Крушево е поубаво пеш….кога ве водат домаќините“, во организација на Институтот за економско истражување и политики Finance Think.

31.7.krusevski-saem1

Овој настан промовира нови прошетки и искуства кои ве носат во скриените тајни на Крушево, ви овозможуваат да бидете „собирач“ на тревки и шумски плодови, да дознаете како се одгледува аронија и да ѕирнете во мистичноста на црквите и влашката традиција.

31.7.krusevski-saem2 31.7.krusevski-saem3

За време на прошетките можеби ќе ја имате и најубавата закуска во крушевската корија, или пита која сами сте ја меселе со домаќинките во влашката куќа.

31.7.krusevski-saem4

Ова не се обични прошетки. Ова се авантури водени од жените на Крушево. Преку посета на турите ја поддржувате мисијата на Здружението „КРУШЕВСКА ЖЕНА“со цел да се подобри животниот стандард на жените и да се зголеми вклученоста и родовата еднаквост преку јакнење на нивните капацитети, поттикнување женско претприемништво и негување на традиционалните вредности.

31.7.krusevski-saem6 31.7.krusevski-saem7Под слоганот „Домашно е од Крушево е“ денес се одржа саем на традиционални крушевски производи. Од 10 до 12 часот имаше изложување, дегустација, продажба на традиционални производи

31.7.krusevski-saem8

31.7.krusevski-saem9 31.7.krusevski-saem10 31.7.krusevski-saem11

31.7.krusevski-saem12 31.7.krusevski-saem13 31.7.krusevski-saem14

31.7.krusevski-saem15

31.7.krusevski-saem16 31.7.krusevski-saem17 31.7.krusevski-saem18 31.7.krusevski-saem19