Македонија во 1863 година – колекција фотографии од Јозеф Секели


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Импресивните историски фотографии со огромно значење за сведоштвата од минатото за нашата земја се дело на виенскиот фотограф Јозеф Секели.

ohrid_lake_1863_st_naum_01

ohrid_lake_1863_st_naum

Охридско езеро, комплекс Свети Наум

Направени се во текот на 1863 година, за време на Австро-Унгарската експедиција во Македонија, Северна Албанија и Косово, водена од Јохан Георг фон Хан.

Bitola-formation-of-Ottoman-troops-October-1863

Bitola-headquarters-of-the-Ottoman-army-October-1863

Bitola group of Ottoman artillerymen October 1863

Bitola-group-of-Ottoman-soldiers-October-1863

Битола, формација на отоманските воени трупи

Bitola-view-from-the-south-October-1863-01

Битола, поглед од југ

Demir-Kapi-view-from-inside-the-gorge-October-1863-02

Demir-Kapi-gorge-of-the-Vardar-seen-from-the-north-October-1863

Вардар низ демиркаписка клисура

Gipsy-musicians-from-Macedonia-October-1863

Ромски музичари

Ohrid---Kalishta-monastery-on-Lake-Ohrid-view-from-the-south-End-of-September-1863

Манастирот во село Калишта, Охридско езеро

Ohrid-close-up-End-of-September-1863

Ohrid-ruins-End-of-September-1863

Ohrid-Sophia-mosque-seen-from-the-eastern-side-End-of-September-1863

Ohrid-Sophia-mosque-seen-from-the-western-side--End-of-September-1863

Ohrid-southern-end-of-town-End-of-September-1863

Ohrid-view-from-the-southeast-End-of-September-1863-01

Ohrid-view-from-the-southeast-End-of-September-1863-02

Охрид

Prilep-the-fortress-of-King-Marko,-taken-after-sunset-October-1863

Prilep-the-fortress-of-King-Marko-October-1863

Прилеп и Маркови Кули

debar_1863

debar-1863-01

Дебар