Актуелно

Од денес започнува вакцинирањето на бебиња и деца со ротавирус и пневмокок

Од денес, први јули, во имунизацискиот календар на населението во земјава влегуваат две нови вакцини за бебињата и дечињата.

Станува збор за вакцините ротавирус и пнеумокака. Ротавирус со која ќе се превенира при стомачни и црвни инфективни заболувања и Пнеумокака вакцината за спречување на респритарните заболувања.

Од Комитетот за имунизација при Министерството за здравство велат дека вакцините се веќе дистрибуирани во вакциналните пунктови и родителите може да почнат да ги носат децата на вакцинација. Овие вакцини ќе ги примаат бебињата и малите деца.

Advertisements
To Top