Нова теорија за Мона Лиза


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Според новото истражување на италијанскиот историчар Анџело Паратико, мајката на Леонардо да Винчи била кинеска робинка, чиј портрет претставува токму славната уметничка слика Мона Лиза. Но, Паратико не е првата личност која тврди дека славното уметничко дело во суштина е портрет на мајката од да Винчи.

Паратико во последните 20 години кои ги помина во Хонг Конг се занимаваше со истражување на врските помеѓу Италија и Кина, настанати во последните 500 години.

Во својата книга Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy која ќе биде објавена следната година, Анџело тврди дека постои силна врска помеѓу да Винчи и Далечниот Исток.

„Сега сум речиси сигурен дека мајката на Леонардо е родена на Исток. Еден од богатите клиенти на таткото од Леонардо имал робинка која се викала Катерина. После 1452 година и датумот на раѓање на Леонардо, нејзиното име веќе не се споменува во ниту еден документ од тој човек. Едноставно престанала да работи таму“, вели Паратико.

monalisa

Таткото на да Винчи бил судски писар, а досега се веруваше дека неговата мајка се викала Катерина која, според некои известувања, била локална селанка, но Анџело смета дека таа била робинка.

„За време на ренесансата, земји како Италија и Шпанија биле преполни со робови од ориенталните земји“, додава историчарот, кој исто така тврди дека многу аспекти од животот на да Винчи упатуваат на тоа дека бил потомок на жена од Ориентот.

„Бил вегетаријанец, што за тој период било доста невообичаено. Мона Лиза е веројатно портрет на неговата мајка, како што тврдеше и Сигмунд Фројд во 1910 година. Пејзажот од сликата со Мона Лиза изгледа како кинески, па дури и нејзиното лице изгледа такво“, тврди Паратико кој единствено решение на оваа мистерија гледа во ДНК анализа, на која би требало да се подложат посмртните останки на роднината од да Винчи во Фиренца.