Нова мутација на „делта“ сојот, наречена „делта плус“, со голема брзина се шири во светот

Новата варијанта на сојот делта на коронавирусот, наречена делта плус (или делта +, или AY.4.2), се шири низ Британија и во светот.

Сè уште не е официјално идентификувана како варијанта што предизвикува загриженост, но Британската агенција за здравствена безбедност (UKHSA) минатата недела ја означи како варијанта под истрага.

Причина за тоа е фактот што се чини дека се шири побрзо, односно дека е позаразна. Имено, иако делтата сè уште доминира, меѓу тестираните има зголемување на уделот на новата варијанта. Откриена е во околу 30 земји, најмногу во Велика Британија, но и во источноевропските земји. Првпат е пријавена во Велика Британија во јули, а досега се регистрирани повеќе од 15.000 случаи. Во моментов, нејзиното учество таму е околу 6%, а зголемувањето во однос на другите варијанти се проценува на околу 17%. Во САД досега се пријавени само десетина случаи, додека во Индија има удел од околу 0,1%.

Во Британија, повеќето случаи се пријавени кај деца, но тоа не е изненадувачки бидејќи тие се најмалку вакцинирани. Засега нема индикации дека е поуспешно во заобиколување на имунитетот создаден со вакцинација или надминување на болеста, исто како што нема докази дека предизвикува потешка клиничка слика. Потеклото на оваа варијанта засега е непознато.

UKHSA објавиле дека варијантата AY.4.2 има „умерено зголемена стапка на раст“ во однос на делтата, што може да се должи на биолошката промена во вирусот (пренесување или имуно бегство) или епидемиолошки контекст, како што е воведување на варијантата во области или подгрупи на население со високи нивоа на пренос. Со други зборови, можно е делта + да има некои генетски предности во однос на делта, но и дека некој ја вовел варијантата во невакцинираната млада популација или во област каде што процентот на луѓе со имунитет е низок. Се разбира, и двете опции се можни.

AY.4.2 еволуирал од моментално доминантниот вид, AY.4, попознат како делта. Има две значајни мутации во протеинот шилец (протеинот шилец кој му овозможува на вирусот да влезе во човечките клетки) наречени Y145H и A222V. Иако овие мутации влијаат на шилестиот протеин, тие не влијаат на доменот за врзување на рецепторите (регионот на вирусот што се врзува за клетките) и не се наоѓаат во која било друга варијанта на загриженост, што укажува на тоа дека тие може да имаат ограничено влијание врз перформансите или преносот AY.4.2 во однос на другите делта варијанти.