Нема веќе возење „со едно пиво“: Европската унија размислува да воведе задолжителни 0,0 промили алкохол за возачи


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Откако не успеа во својот план да го направи патниот транспорт значително побезбеден, Европската унија размислува за воведување нови ограничувања.

Планот на ЕУ бил да го намали бројот на смртни случаи на половина од 2010 до 2020 година, но падот сепак бил повеќе од солидни 36%. Како и да е, ова е голема причина за нови ограничувања и токму во оваа насока оди новата резолуција на Европскиот парламент за безбедност на патиштата во ЕУ.

Забележано е дека околу 22.700 луѓе го губат животот во сообраќајот во Унијата секоја година, а околу 120.000 се тешко повредени. А алкохолот и брзината се чини дека се виновни за се`, па предлозите одат во таа насока.

Така, примената на максимално ограничување на брзината од 30 км / ч се воведува во станбени области и области со многу велосипедисти и пешаци, а оправдувањето е дека пребрзото возење е клучен фактор во околу 30% од фаталните сообраќајни несреќи.

Понатаму, другата насока на дејствување е укинувањето на алкохолот зад воланот, односно нулта толеранција за возење под дејство на алкохол. Оправдувањето е дека алкохолот бил присутен кај околу 25% од сите смртни случаи на патишта. Ова ќе го помести законот од 0,0 промили, познат од земјите од поранешната железна завеса (Чешка, Унгарија, Русија и Словачка), во целата Европска унија.

Третиот правец на дејствување е воведување барања за опремување мобилни и електронски уреди за возачите со опцијата „безбеден режим на возење“.

Дури потоа доаѓа инфраструктурата и идејата за основање средства од кои ќе се финансираат поправки во областите со најголем број сообраќајни незгоди.

Сето ова треба да вроди со плод за Европа да стане оаза на безбедност во однос на патниот транспорт. Така, известувачот на Европскиот парламент, Елена Кунтура, истакнува: „Ако Комисијата и земјите -членки се обврзат на подобрување на безбедноста на патиштата и со силна политичка волја и соодветно финансирање, реално е да се стремиме да го преполовиме бројот на смртни случаи на патишта до 2030 година. Затоа ја повикуваме Комисијата и државите-членки на владите да спроведат специјални мерки за поддршка на напорите за спасување животи. На пример, воведување ограничувања на брзината, особено автоматска примена на границата од 30 км / ч во градовите, забрзано префрлување на други режими на јавниот превоз и формирање нова Европска агенција за патен транспорт “.

Според Европската комисија, Шведска има најбезбедни патишта (18 смртни случаи на милион жители), а Романија е последна со забележани 85 сообраќајни смртни случаи на милион луѓе минатата година, а просекот во ЕУ е 42.