Најстравичните начини на умирање со егзекуција – не сакате вака да завршите


Викенд најава - Најинтересно во Серија А! ↓↓↓Смртта е неминовна за секое човечко и живо суштество, па сепак, секој од нас се плаши од неа. Кога станува за смрт, она што најмногу ги плаши луѓето е долгото, бавно и болно умирање, па затоа најголем број од луѓето, кога би можеле да бираат, би починале во сон.

Сепак, историјата човечкиот род бил иноватори и практикувач на стравични смртни казни и егзекуции, а научниците се сложуваат дека следните пет егзекуции се најстрашните можни начини на умирање.

29-11-najstrasni-egzekucii1

1. Електричен стол

Се прашувате како изгледа смртта на електричен сто? За почеток, на осуденикот му ја бричат главата и дел од нозете, обично околу глуждовите, со што се намалува отпорот на телото на електрицитетот. Потоа се врзува за електричниот стол, обично преку градите и нозете, а на главата му се става метален поклопец со електроди, под кој се става влажен сунѓер.

Од што точно умираат оние осудени на смрт со електричен стол не е сосема познато. Истражувањата кои се направени упатуваат на тоа дека смртта во таков случај е комбинација од гушење и срцев удар, додека нервниот систем е погоден од парализа. Телото се грчи, некогаш многу интензивно, а осуденикот обично ги испразнува цревата. Од телото се издига пареа и чад, веројатно како последица на зовриената крв. Телото се загрева до таа мера што месото отпаѓа веднаш штом некој го допре. Под електродите обично се јавуваат изгореници од трет и четврт степен.

Некои сведоци на ваква егзекуција велат дека некогаш доаѓа и до испаѓање на очите. Тече и крв бидејќи ткивото нагло се шири како последица од загревањето. Ужасно како телото да се пече на ражен.

29-11-najstrasni-egzekucii2

2. Распнување на крст

Станува збор за древен метод на мачење кој го практикувале Старите Римјани, како еден од најболните начини на умирање, а воедно и како голема казна за човекот.

Во тоа време, распнувањето на крст било иновација во процесот на мачење, бидејќи умирањето можело да се продолжи поради специфичниот начин на мачење и положба на телото. Неретко осудениците добивале и опојни напивки кои овозможувале тие самите крстот да си го донесат до местото на распнување и да не умрат при самиот чин на распнување.

Жртвите биле врзувани или заковувани со клинови на крстот и така биле оставани да висат додека не умрат. Поради полжбата на телото доаѓало до исчашување на рамената и неретко осудениците умирале од гушење. Сепак, повеќето од нив кои биле осудени на ваква егзекуција, страдале и се мачеле со денови, гладни, жедни, во крв и болки, додека околу нив летале инсекти и лешинари кои ги чекале да умрат.

3. Глад

Ваковиот начин на смрт носи огромна агонија, а во просек се потребни помеѓу 8 и 12 седмици за некој да умре од глад. Откако телото ќе ги потроши залихите на масти, почнува да ги троши мускулите и внатрешните органи. Мускулната атрофија резултира со неиздржлива болка, а процесот на умирање веројатно е најдолготрајното можно умирање.

29-11-najstrasni-egzekucii3

4. Оган

Ако треба да бирате помеѓу смрзнување до смрт и горење до смрт, верувајте првото е далеку побезболно. Да изгориш жив е еден од најлошите можни начини на умирање. Жешкиот чад и огнот првин ги горат дишните органи и го отежнуваат дишењето, а потоа доаѓа неподносливата болка при горење на кожата. Осудените на смрт на клада или оние кои несреќно загинале во пожар не умираат од изгореници, туку од гушење и труење со јаглерод моноксид кој предизвикува стравична главоболка и несвестица.

5. Скарфизам

Веројатно најбруталниот метод на мачење и егзекуција на сите времиња. Справата за мачење изгледа како чамец во кој лицето кое е осудено на смрт лежи голо, претходно присилено да испие голема количина на млеко и да изеде поголема количина мед. Потоа истото е премачкано со мед по целото тело. Тоа се прави бидејќи на овој начин жртвата ќе добие пролив, а тоа ќе привлече безброј муви и други инсекти врз него. Маченикот не може да се мрда бидејќи рацете, нозете и главата му се прицврстени за чамецот. Со посебно внимание со мед им биле премачкувани очите, ушите, гениталиите и анусот, за на тие места да се соберат најмногу инсекти и муви. Инсектите и мувите ќе почнат да се хранат со живо месо додека жртвата не добие гангрена и не умре после неколку дена.