Најслабите армии на светот – ја има и нашата во пописот


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


YouTube каналот BE AMAZED има објавено видео на кое прави попис и споредба на земјите со најслаби армии на светот.

Македонската армија е опишана на првото место во листата. На видеото нашата армија е опишана дека брои 13.000 припадници, од кои 5.000 се резервисти, а годишно на одбрана сме трошеле 108 милиони долари, што е за 7.000 пати помалку од буџетот за одбрана кој го има САД, или Македонија троши само 0,85% од бруто домашниот производ годишно на одбрана.

Тоа е многу помалку во споредба со земјите од Европската Унија, каде просекот изнесува 1,3%.

Понатаму во видеото се вели дека Македонија поседува воздушни сили, или 14 транспортни хеликоптери и 4 воени.

Следна на листата е Босна и Херцеговина, па Суринам, Сомалија, Бутан, Коста Рика, Маурициус и Монако.