Наградената маска од Прочка 2015: Крали Марко и Црна Арапина


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Учениците од СОУ Ѓорче Петров од Прилеп под менторство на проф. Марта Макеска ја добија наградата за најдобра современа групна маска на овогодинешниот карневал Прочка 2015г.

„Идејата е од историјата за нашиот град Прилеп ’Крали Марко и Црна Арапина’. За реализација на оваа маска беа потребни повеќе материјали (дрво, најлон, платно и др). Маската ја сочинуваат три тела коњот со Крали Марко, Црна Арапина и група војници. Учениците од струките помогнаа за изработка на оваа маска. Во неа учествуваа 60 ученици во изработка и во изведба“, ни изјави професорката Макеска.

11026477_636934056440387_1267034417_n
Маската се претстави со придружба на музика од филмот Пред дождот од Милчо Манчески (Anastasia – Nine Iron Doors). Инаку, на изложбата со маски која беше отворена на 20.02.2015г прва награда доби ученичка од медицинската струка од истото училиште, Фросина Сваќароска.

11023017_636412359825890_1754507401_n