На претседателските избори ќе бираме меѓу тројца кандидати

Само тројца од вкупно деветте потенцијални кандидати ќе влезат во трката за претседател на државата на 21 април.

Од ДИК потврдија дека само Гордана Силјановска Давкова, Стево Пендаровски и Блерим Река во предвидениот законски рок ги собрале потребните 10 илјади потписи.

Силјановска-Давкова, која е поддржана од ВМРО-ДПМНЕ собрала 15.926 потписи, а Стево Пендаровски, поддржан од СДСМ, собрал 31.729 потписи. Блерим Река, поддржан од Алијанса на Албанците и движењето Беса, собрал 11.128 граѓански потписи. Пендаровски и Силјановска-Давкова имаат поддршка и од најмалку 30 пратеници.

Во тек е јавниот увид во избирачкиот список, кој е отворен за увид до 14 март во 24 часот.