Можеби ќе ви послужи за летниот одмор: Каде во Европа храната е најскапа? – Најевтина е кај нас!


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Дојде времето за летните одмори, па оваа информација би можела да ви послужи за да ја изберете вашата дестинација за ова лето.

Знаете ли каде храната во Европа е најскапа?

Цената на храната во Данска изнесува дури 130% над европскиот просек покажа податоците на европската статистика. Зад Данска следуваат Луксембург и Австрија со по 125%.

Ова и не се земји каде што Македонците одат често на летување. Како стојат земјите во регионот?

Грција која е дестинација каде што често луѓето од нашата земја го поминуваат летниот одмор е земја со 6% повисока цена на храната од европскиот просек. Црна Гора има дури 22% под просечните цени, Албанија е со 21% пониска цена, во Турција дури 30%.

Во Бугарија цените исто така под европскиот просек и тоа за 26%.

Кога сме ние во прашање иако не сме членка на ЕУ сепак бевме дел од оваа статистика, кај нас цените се дури 38% под европскиот просек.

Во останатите држави: Полска и Романија се 26% под просекот, Хрватска и Словенија 3% под просекот, Босна и Херцеговина 24% под просекот…