Може ли да добиете СПИ од тоалетно седиште?

Може ли да добиете СПИ од тоалетно седиште?

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Оваа грижа може да ја забележите како една од најмалите кога сте во тоалет.

Кога станува збор за користење на јавни тоалети, веројатно имате желба, или сте биле охрабрени, да го покриете тоалетот или да се сквотите над тоалетот ако на крајот ви треба да го користите. Веројатно е затоа што овие области генерално имаат тенденција да имаат многу бактерии – особено ако се тоалети со голем сообраќај и не го добиваат потребното внимание за чистење.

Нормално е да се грижите за потенцијалот да се разболите откако ќе посетите јавен тоалет. Може да бидете особено загрижени дека може да добиете сексуално пренослива инфекција (СПИ) од седење на тоалетно седиште. Сепак, добивањето СПИ може да биде една помала грижа што треба да ја имате ако треба да го користите тоалетот додека сте надвор – и еве зошто.

Како се пренесуваат СПИ?

СПИ може да се пренесат од едно на друго лице преку различни видови телесен контакт со устата, гениталиите, ректумот, кожата и телесните течности според Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG).

Главниот начин на кој може да се случи контактот е при незаштитен (без кондом) вагинален, орален или анален секс со некој што има СПИ. Други начини на кои може да се пренесат СПИ се од бремена или доилка на нивното дете или преку интимен физички контакт.

Значи, колку е веројатно да се добие СПИ од тоалетно седиште?

Има мали до никакви шанси да добиете СПИ од седење на тоалетно седиште: таа шанса би требало да се појави под многу специфични околности. На пример, со хепатитис Б или ХИВ (кој може да се шири преку крв), преносот би барал брз и близок контакт со телесни течности (на пример, крв на тоалетното седиште доаѓа во контакт со отворена рана на ногата на лицето).

Сепак, „[СПИ] обично не преживуваат кога ќе паднат од човечкото тело“, рече Кристин Гревс, доктор на науки, член на здравствен советодавен одбор и ОБ-ГИНА во болницата за жени и бебиња во Орландо Хелт Вини Палмер. „Тоалетното седиште не нуди средина за [СПИ] да напредува, така што не може да живее таму повеќе од 10 секунди“. Со други зборови, СПИ напредуваат во околината што ја создаваат топлите човечко ткиво и течности, а не од студените, тврди тоалетни седишта.

За што треба да се грижите кога користите јавен тоалет

Ова не значи дека тоалетите се без бактерии, вируси или други работи што можат да ве разболат. Во прегледот на Science of The Total Environment од јануари 2022 година, 17 студии спомнаа присуство на микроорганизми во и околу тоалетите. Истражувачите, исто така, открија дека околу тоалетите се откриени бактерии како грип А, норовирус (предизвикува повраќање и дијареа) и Staphylococcus aereus (предизвикува инфекции на кожата или меките ткива).

Во однос на преносот на заразни болести во тоалетите севкупно, студијата од јануари 2022 година идентификуваше „миење со отворен капак на тоалетот, неефикасно миење раце или сушење раце, супстандардно или ретко чистење на површините, блокирани одводи и непокриени корпи за отпадоци“ како виновници за бактериите во тоалет. или вирусна контаминација.

Затоа е важно да користите сапун и топла вода, секогаш да застанувате на дозерот за хартиени крпи и обидете се да не допирате ниту една рачка на вратите кога ќе излезете од тоалетот. Можно е да ги соберете бактериите од бравата на вратата, мијалникот за тоалет или други површини, а потоа да ги допрете очите или устата без да го сфатите – на крајот тие бактерии ќе се наталожат директно во вашиот систем.
Конечно, ако се прашувате зошто цело време сте клекнале или ставате тоалетна хартија на седиштето, тоа е нормално размислување за јавните тоалети. „Тоа може да направи да се чувствуваме подобро психички“, рече д-р Гревс. „Можеби нема да нè заштити од инфекција, но може да не заштити од грижата за тоа на какви бактерии сме седнале“.