Мирисот на бебето, стимуланс за секоја мајка!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Мајките во првите неколку месеци по породувањето полесно се носат со стравовите и грижите затоа што покрај себе го имаат своето бебе и можат да го почувствуваат неговиот мирис, утврдија јапонските експерти на основа на експеримент во кој се тестирало чувството на мирис кај 38 жени, пренесува Космополитан.

Експериментот се содржи од тоа што жените мирисале на облеката во која се облечени нивните бебиња и мажите. Половина од испитаниците биле мајки.

Во период им е снимен дел од мозокот кој е задолжен за рационално размислување и жените кои неодамна се породиле непогрешливо ја препознавале облеката на бебето, а оние кои немаат деца грешеле во 40% од случаите.

Мирисот на бебето, на мајката делува како стимуланс, затоа што женскиот мозок се менува по породувањето.

Многу истражувања ја поддржуваат и теоријата дека мирисот на бебето го зајакнува производството на допамин, хормонот на љубовна еуфорија.