Министерот Бектеши најави замрзнување на ценита на прехранбените производи во Македонија


Кој ќе освои трофеј во Бундеслигата, а кој ќе испадне од Премиер лигата!?


Владата наскоро ќе ги замрзне продажните цени на основните прехранбени производи во Македонија, пред сѐ  – брашно, шеќер, ориз, маслото за готвење, а можеби и на месото.

Ова го најави министерот за економија Крешник Бектеши во интервју за емисијата „Трилинг“ на ТВ 24, која ќе се емитува вечерва.

Ваква одлука на 30 ноември веќе донесе соседна Србија.

Одлуката, која ќе се применува за период од 60 дена, предвидува и производителите да не смеат да ги испорачуваат овие производи во количини помали од просекот во последните 12 месеци.

За непочитување на наведените одредби предвидени се парични казни во износ од 100 000 до два милиони динари, како и забрана за вршење дејност во период од шест месеци до една година.