Актуелно

Македонија денес го чествува Илинден – симболот на македонските мечти за слободна и независна држава

Македонските мечти за слободна и независна држава се собрани во еден ден, Илинден, 2 Август. И 1903 година и 1944 година се годините кога повикот за слободна македонска држава и чувството на асномскиот дух подготвен за борба во победа ги обележуваат и Илинденското востание и Првото заседание на АСНОМ. Токму симболот на Илинден е историски датум на кој се поставени темелите на македонската државност.

Историчарите се согласни дека воскреснувањето на идејата за независна држава и своја самостојна православна црква е неразделен дел од опстојот на посебноста на македонскиот народ.
Според нив, Илинден како национален празник наедно е и темел на македонскиот државно-црковен континуитет.

– Идејата за создавање своја држава уште од 1903 година, со Илинденското востание и Крушевската Република, во себе ја има и идејата за возобновување на својата Македонска црква, наследничка на Охридската архиепископија. Црквите за време на Илинденското востание често биле место каде што востаниците добивале поддршка за својата идеја. АСНОМ, пак, во 1944 година е продолжение на оваа идеја и реализација на сонот за своја држава, тогаш во рамките на Југословенската Федерација, а наедно е и силен промотор и поддржувач на црковниот одбор за создавање православна црква на територијата на Македонија по Втората светска војна, што резултира со нејзино создавање во 1958 година и прогласување автокефалност во 1967 година. Со создавањето своја држава и црква, македонскиот народ го остварува сонот за зацврстување на својата самобитност и посебност на овие балкански простори – објаснуваат историчарите.

Затоа постојано нагласуваат дека Македонија и МПЦ се заеднички столб на националниот идентитет на Македонците.
– По првото заседание, АСНОМ продолжува да работи како прва влада на македонската држава, потоа следуваат други заседанија, на кои се нудат важни одлуки за развојот на државата. Едно од нив е да се основа и првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“ – велат историчарите.

Оваа година повторно на три локации, по повод 2 Август, Илинден, на Мечкин Камен во Крушево, на Пелинце и во Скопје, јавноста ќе ги слушне пораките од претставниците на државниот врв испреплетени со историја, минато, сегашност и иднина. Но годинава првпат, поради пандемијата на коронавирусот, државните прослави ќе се одвиваат по специфични протоколи за безбедност и заштита.

Содржините на програмите за одбележување ќе бидат сведени на минимум, само со положување венци со свежо цвеќе на спомен-обележјата, со обраќања, но без традиционалната културно-уметничка програма и без масовни народни собири на граѓани на отворено и во угостителските објекти.

Претседателот Стево Пендаровски ќе се обрати на свеченоста во Меморијалниот центар во Пелинце, а неизвесно е дали претседателот на Собранието, Талат Џафери, ќе ги предводи настаните во Крушево, на Мечкин Камен, поради неговата здравствена состојба и неговото болничко лекување.
Претседателот на Владата, Оливер Спасовски, ќе се обрати на свеченоста во Скопје.

Извор: Нова Македонија

To Top