Лавина, вулкан и бран: научниците идентификуваа три типа на женски оргазам

Лавина, вулкан и бран: научниците идентификуваа три типа на женски оргазам

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Обично жената доживува само еден од нив. Што знаете за женскиот оргазам? Факт еден: трае подолго од мажите. Друг факт: само 50% од жените постојано постигнуваат оргазам. Трет факт: сите оргазми се различни, но сега ќе ви кажеме кој.

Чешките невролози решија да го систематизираат женскиот оргазам. За да го направат тоа, на учесниците во експериментот им дале „паметни“ вибратори со специјални сензори кои ги снимале мускулните контракции и им задавале задача да доведат до оргазам неколку дена по ред и да го исклучат уредот строго 2 минути после тоа.

Истражувачите потоа ги анализирале податоците и објавиле статија во Журналот за сексуална медицина. Се испостави дека сите учесници биле задоволни од експериментот (се разбира!). Но, во исто време нивното задоволство беше различно и можеше да се подели на три вида.

„Бран“ – последователни контракции и релаксации на мускулите.

„Лавина“ – карличните мускули на почетокот се многу напнати, а за време на оргазам контракциите ја намалуваат оваа напнатост.

„Вулкан“ – мускулите на почетокот се речиси целосно опуштени, а потоа нагло се стегаат и се опуштаат за време на оргазмот.

Научниците забележале дека најчестиот вид на оргазам е „бранот“ – речиси половина од жените доживеале таков оргазам. Најреткиот е „вулканот“.

Според водечкиот автор на студијата, Џејмс Пфаус, жените обично доживуваат само еден вид оргазам. Но, научниците сè уште не можат да кажат дали таа, во принцип, може да ги доживее другите видови – можеби тие едноставно се случуваат поретко …