Крварење после секс: Не, претходно не сте имале менструација – ова се можни причини

Крварење после секс: Не, претходно не сте имале менструација - ова се можни причини

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Експертите ги објаснуваат причините поради кои може да се види крв на долната облека после секс!

Поминувате одлична ноќ во кревет со саканата личност, а наутро се будите и гледате крв на долната облека. Ако вашата прва мисла е дека сексуалниот однос придонесе вашиот период да дојде побрзо, не сте сами. Крварењето после секс е честа појава, но најчесто не е поврзана со менструацијата, туку со други фактори.

„Малку е веројатно дека сексот ќе ви помогне да ја добиете менструацијата порано“, вели др. Шери Рос, гинеколог и специјалист за сексуално здравје на жените. „Можеби е случајно што периодот дојде веднаш по сексот“, истакнува таа.

Во некои случаи, се разбира, она што го гледате може да се периоди, но тоа не значи точно почеток на вашиот период. „Сексот може да ве натера да мислите дека менструацијата ви дошла рано. Ова се случува особено ако има останато крв во матката од претходниот период“, додава таа.

Сепак, повеќето експерти се согласуваат дека не секоја капка крв што ќе ја видите после секс е поврзана со вашиот период.

Ако спаѓате во категоријата на оние кои имаат крв после секс, едно од најважните прашања што треба да се разгледа е зачестеноста, односно дали тоа се случува секој пат после секс или ретко? „Секогаш кога некој ќе ми каже дека има крварење после секс, ние дебатираме дали тоа е еднократна работа или нешто што се повторува“.

Ако крварењето после сексуален однос е редовна појава, тогаш би било добро да го посетите вашиот гинеколог и да направите комплетен гинеколошки преглед за да бидете сигурни дека се работи како што треба. По оваа проверка, гинекологот ќе може да ги проучи резултатите и да ја утврди причината за крварењето.

„Кога зборуваме за крварење после сексуален однос, го делиме на две категории. Постои структурна, која вклучува какви било проблеми поврзани со матката, грлото на матката, вулвата или вагината. Потоа, тука е системското, кое вклучува крварење предизвикано од работи како антикоагуланси, антибиотици, проблеми со тироидната жлезда и други кои се поврзани со надворешни фактори“, објаснува Џонс.

Медицинските причини кои може да стојат зад крварењето после секс вклучуваат воспаление на грлото на матката, можеби полип во матката, ниски нивоа на естроген поврзани со менопауза, цервикална дисплазија или – во ретки случаи – рак на грлото на матката.

Сепак, експертот објаснува дека енергичниот секс или предиграта исто така може да го иритираат или повредат грлото на матката, предизвикувајќи крварење. Во исто време, некои контрацептиви, апчиња за утро или дури и спирала може да предизвикаат дамки од крв на вашата долна облека.

Исто така, ако поминало некое време откако сте имале секс последен пат, сексот може да ви ја повреди вагината и резултатот од таа траума е крварење. Исто така, сексуално преносливите болести се на листата на причинители за вагинално крварење.

Без оглед на причината за крварење после секс, нема да бидете сигурни ако не го посетите вашиот гинеколог. Затоа, обрнете внимание на зачестеноста на појавувањето и постапете соодветно.

Без разлика дали имате менструација или не, можете да забремените ако не користите кондом или друг метод на контрацепција со вашиот партнер. Ако повторно сте во фазата кога се обидувате да родите дете со љубовникот, нема потреба да паничите или да се нервирате кога ќе видите крв после секс, бидејќи можеби тоа не е поврзано со менструацијата. Сепак, затоа ќе бидете 100% сигурни по неколку дена и секако кога ќе направите тест за бременост.