Кривична тужба против Болсонаро за „злосторства против човештвото“ заради уништувањето на Амазонија

Пртив бразилскиот претседател, Жаир Болсонаро, е поднесена кривична тужба до Меѓународниот кривичен суд во Хаг за „злосторства против човештвото“, поради неговата улога во уништувањето на Амазонија. Ова е прв случај што се обидува да го поврзе уништувањето на шумите со загубата на човечки животи.

Глобалното затоплување на емисиите на стакленички гасови од согорување и индустриско земјоделство во Амазонија е повисоко од вкупните годишни емисии од Италија или Шпанија. Пошумувањето во регионот веќе емитува повеќе СО2 отколку што остатокот од Амазонија може да апсорбира.

Австрискиот застапник за еколошка правда Олрајс утрово поднел официјална жалба до судот во Хаг. Поднесена е тужба против Болсонаро и неговата администрација за дејствија „директно поврзани со негативните ефекти од глобалните климатски промени“. Во жалбата се обвинува бразилскиот лидер за спроведување широка кампања што доведе до загрозување на светското население преку емисии предизвикани од уништувањето на шумите.

Во жалбата, исто така, се наведува дека Болсонаро е одговорен за приближно 4 000 квадратни километри уништена тропска шума секоја година.

Иако има најмалку три други жалби од локалните групи против Болсонаро во МКС од 2016 година, организаторите велат дека ова е прва што ја истакнува јасната врска помеѓу губењето на шумите и глобалното здравје на луѓето.

Адвокатот Најџел Повоас, кој ги гонеше некои од најозлогласените меѓународни криминалци, рече дека жалбата е поднесена против неколку лица во администрацијата на Болсонаро. Се фокусираме на највисоките одговорни актери, рече Повоас.