Колку калории согорувате за време на сексот?

Колку калории согорувате за време на сексот?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Сексот е секако една од најпопуларните физички активности. Сепак, ретко се споменува кога станува збор за слабеење. Колку калории се согоруваат за време на сексот?

Дали некогаш сте се запрашале колку калории согорувате за време на сексот? Направени се неколку научни студии на оваа тема, но ниту една од нив не е од голема корист освен ако не ги земете предвид речиси сите. Проблемот е што сексуалните активности се индивидуални, а бројот на калории не зависи само од полот, туку и од генетиката, држењето на телото, вашата состојба и слично.

Колку калории се согоруваат за време на сексот?

Пред се, треба да размислите дека сексот е за задоволство, а броењето калории веројатно ќе ви го одземе тоа задоволство. Сепак, во исто време може да биде и многу ефикасна физичка активност, па ако веќе ви се допаѓа, зошто да не. Сепак, согорувањето на калории зависи од многу работи.
Сè што согорува калории може да се класифицира како добар тренинг. Меѓутоа, времетраењето на сексот може да варира од пар до пар и тешко дека ќе трае со часови. Во просек се земаат 5-7 минути. Затоа, малку е веројатно дека ќе согорувате калории како другите форми на вежбање. Сепак, сексот ослободува допамин кој го активира „центарот на задоволство“ и енфорфини кои активно ја намалуваат перцепцијата на болката.

Колку калории согоруваат жените за време на сексот во споредба со мажите?

Нема точни информации колку калории согорува едниот пол во споредба со другиот. Има многу фактори кои треба да се земат предви. Во секој случај, разбирливо е дека тој што прави најмногу движења, најверојатно ќе согорува најмногу калории.

Позите исто така играат улога. На пример, ако маж и жена се занимаваат со обратна каубојка, мажот веројатно нема да согорува калории бидејќи лежи. Слично на тоа, партнерот кој зазема стоечка положба за кученце најверојатно ќе согори повеќе калории од лицето пред.

Согорувајте калории со секс наместо со трчање

Бројот на потрошени калории за време на сексот, како и за време на трчањето зависи од неколку работи. На пример, просечно 30-минутно трчање може да согори помеѓу 200-500 калории. За да го замените овој вид вежбање и да согорите 211 калории, треба да имате секс 30 минути во следнава поза: Жената лежи со кренати колкови и прекрстени нозе до рамениците, а мажот продира одозгора.

Согорување калории со секс наместо пешачење

Пешачењето 30 минути ги нема истите ефекти како трчањето, но сепак можете да согорите околу 100-200 калории. На пример, за споредба, за да согорите иста количина калории за време на сексот, тогаш на секои 30 минути секс во кучешка поза, би можеле да согорите нешто повеќе од 180 калории.

Согорување калории со секс наместо кревање тегови

Сексот во стоење може да биде добра алтернатива за кревање тегови во рок од 30 минути. Сексот од 15 минути во оваа поза може да согори околу 99 калории.

Согорување на калории со секс наместо јога

За да согорите исто количество калории како јога од 30 минути, што е околу 120 калории, потребни ви се 20 минути мисионерски секс со нозете на жената горе.

Значи, колку калории се согоруваат за време на сексот зависи од времетраењето на односот и позите што ќе ги изберете. Меѓутоа, ако на прво место го ставите задоволството, калориите навистина нема да бидат важни.